Thursday, September 1, 2016

Fasa rekabentuk merujuk kepada perancangan rekabentuk program multimedia yang akan dikembangkan.
2 pendekatan yang biasa digunakan iaitu Carta Alir (Flow Chart) dan Papan Cerita (Storyboard)

Rajah : Prinsip asas dalam pembinaan antaramuka pengguna

Monday, August 29, 2016

ISNIN 29 ogos 2016
Belajar membuat blog mudah. Aktiviti kelas ict Kolej Tunku Abdul Rahman Putra Sabak Bernam  ialah bagaimana membina blog yg sangat mudah. Blog ini merupakan sperti laman web sendiri.

Monday, July 1, 2013

Tips Soalan ICT

1.1 Introduction to Information and Communication Technology
Define ICT.
Describe the brief evolution of computers.
List the usage of ICT in everyday life.
State the differences between computerised and non-computerised systems.

State the impact of ICT on society.
1.2 Computer Ethics and Legal Issues
Define Computer Ethics, Code of Ethics, Intellectual Property, Privacy, Computer Crime and Cyber Law.
Differentiate between ethics and law.
State the need for intellectual property laws.
List ways to protect privacy.
State authentication and verification technologies :
User identification, Possessed Object, Biometric device
List effects of controversial contents on society: Pornography and Slander
Describe the process of filtering to control access to controversial contents. the need for Cyber Law. briefly the computer crimes: Fraud, Copyright Infringement, Theft, Attacks
1.3 Computer Security computer security. briefly the different threats to computer security:
* Malicious code * Hacking * Natural disaster * Theft the appropriate security measures to overcome the computer threats the correct security procedures : Antivirus, Anti-Spyware, Firewall, Data backup
* Cryptography (Cipher text, Plain text), Human aspects
2.1 System Concept
Define computer systems.
State the meaning of input, process, output and storage.
Describe the information processing cycle: input, process, output and storage. the relationship of data representation: bit, byte and character. the function of ASCII code. the units of data measurement:
Bit, Byte, Kilobyte (KB), Megabyte (MB), Gigabyte (GB) and Terabyte (TB) the units of clock speed measurement: Megahertz (MHz), Gigahertz(GHz)
2.2 Hardware the input devices used for text, graphic, audio and video. the output devices used for text, graphic, audio and video the location of the central processing unit (CPU), expansion slots, expansion cards, RAM slots, ports and connectors on the motherboard. types and functions of : primary storage and secondary storage
State the differences between primary storage (RAM, ROM) and secondary storage (hard disk, thumb drive, CD ROM, floppy disk)
2.3 Software
State the various types of Operating System (OS) used on different platforms.
State the functions of OS – e.g Starting a computer, Provides a user interface.
State the different interfaces of Operating System :
Command Line Interface e.g: DOS and Graphical User Interface e.g : Windows XP
State the types of application software (word processing, spreadsheet, presentation, graphic).
Describe the uses of application between the types and usage of utility program (files management, diagnostic and file compression). between proprietary and open source software.
3.1 Basic Concepts of Computer Networks and Communications
Define computer networks.
Define communications. the importance of computer networks and communications.
Define types of networks : LAN, MAN and WAN
Differentiate between the three types of computer networks. two types of network architecture: Client/Server and Peer to Peer three types of network topology : Bus, Ring, Star. between the three types of network topology: bus, ring, star. Transmission Control Protocol/Internet Protocol (TCP/IP) as a protocol to facilitate communication over computer network. the types of network communications technology:
Internet, Intranet and Extranet.
3.2 Hardware Requirements the network communication devices : Network Interface Card (NIC), Wireless Network Interface Card, Modem, Hub/Switch, Router, Wireless Access Point the functions of the following: Network Interface Card (NIC), Wireless Network Interface Card, Modem, Hub/Switch , Router, Wireless Access Point
Transmission Media : Physical and Wireless. various types of cables such as Unshielded Twisted Pair (UTP), Shielded Twisted Pair (STP), Coaxial and Fibre Optic Cable. (Physical Transmission Media) various types of (wireless transmission media) such as infrared, radio wave and satellite.
3.3 Software Requirements Network Operating System. various Network Operating System: Windows Server 2003, UNIX, Linux the functions of various client software: web browser, email client, network utilities, network file manager.
4.1 Multimedia Concepts multimedia. the use of multimedia in various fields. between the characteristics of linear and non-linear multimedia. and contrast the mediums of delivery: web-based and CD-based.
Discuss the similarities and differences between mediums of delivery. the multimedia elements: text, audio, video, graphics, animation
Match multimedia elements with the respective standard file formats.
4.2 Hardware and Software hardware that can be used to produce multimedia products:
Scanner, video camera, camera, audio devices, video capture devices editing software that can be used to produce multimedia elements:
text editor, graphics and image editor, audio editor, video and animation editor the various concepts in authoring tools: time frame, icon and card concept.
4.3 Multimedia Development and give examples of web editors: text-based and WYSIWYG
State user interface principles.
Apply suitable user interface principles in a project. State the role of each member in a development team (examples: project manager, subject matter expert, instructional designer, graphics artist, audio-video technician and programmer). Describe the phases in multimedia production:
analysis, design, implementation, testing, evaluation, publishing all the phases of multimedia production to produce an interactive educational multimedia project.
5.1 Basic Programming Concepts
State the definition of program.
State the definition of programming language.
Identify the generations of low-level programming languages with examples.
First Generation : Machine Language Second Generation : Assembly Language
Identify the generations of high-level programming languages with examples.
Third Gen: C++, Java, Visual Basic Fourth Gen: SQL, Nomad Fifth Gen: Prolog, Mercury
Define structured approach in programming.
Define object-oriented approach in programming.
Differentiate between structured and object-oriented approach in programming. Describe the translation method: assembler, interpreter and compiler.
Differentiate between constants (retain) and variables (can change).
Differentiate between the data types: Boolean (logical value – true or false), integer (whole number), double (decimal number), string (text) and date.
Differentiate between mathematical, logical and comparison operators.
Differentiate between sequence (no if then else statement) and selection control structure (with if then else statement).
5.2 Program Development the five main phases in program development:
problem analysis, program design, coding, testing and debugging, documentation program development phases to solve problems.
6.1 Concepts of Information Systems the meaning of data, information and information systems. the usage of Information Systems in education, business and management.
List the IS components: Data, Hardware, Software, People and Procedure
Define each of the Information System components.
Describe the interrelation between information system components using a diagram. List five types of Information Systems: MIS, TPS, DSS, EIS, ES the usage of each type of information system.
Define bit, byte, field(column), record(row), and file/table.
State the hierarchy of data: Bit ® Byte ® Field ® Record ® File ® Database
6.2 Software
Define database and Database Management Systems (DBMS).
List the benefits of using database. the relationship between attribute (field), row (record) and relation (file/table).
Define the primary key and foreign key.
State the importance of the primary key.
Differentiate between the primary key and foreign key.
State the importance of relationship between the primary key and foreign key. the following database objects/ tools: Table, form, query, report. table, query, form and report as database objects/ tools. the basic operations of data manipulation:
Update * Insert * Delete * Retrieve * Sort * Filter * Search the usage of basic operations in data manipulation.
6.3 Database Development the phases of systems development:
Analysis, Design , Implementation, Testing, Documentation, Maintenance

Thursday, July 12, 2012

Upacara Pengisytiharan

Pada 31 Ogos 1957 bertempat di stadium yang baru dirasmikan iaitu Stadium Merdeka, Kuala Lumpur telah menyaksikan peristiwa bersejarah bagi Tanah Melayu iaitu secara rasminya penyerahan pemerintahan Persekutuan Tanah Melayu daripada pemerintahan British kepada warganegara Tanah Melayu.
Hujan lebat yang turun sejak 3 pagi menyukarkan pergerakan dan sehingga 6.30 pagi, stadium masih belum dipenuhi oleh pengunjung. Ini menyebabkan upacara telah ditangguhkan selama sejam dan pengumuman majlis bermula kedengaran bukan pada pukul tujuh seperti yang dijangka tetapi pada pukul lapan. 2,000 orang tentera Persekutuan menumpang di sekolah-sekolah berhampiran stadium sebelum itu berarak dalam hujan dan tujuh batalion yang membuat perarakan ketika itu iaitu Rejimen Persekutuan, Skuadron Isyarat, Skuadron Jurutera, Tentera Laut Diraja Tanah Melayu, Tentera Laut Simpanan Diraja Tanah Melayu dan Askar Sivil Persekutuan.
Pengisytiharan itu disambut dengan laungan "MERDEKA" 7 kali sebagai Perdana Menteri Persekutuan Tanah Melayu yang pertama di hadapan 20 ribu rakyat Persekutuan Tanah Melayu dan Raja-rajanya serta perwakilan dari 30 negara-negara Komanwel dan negara-negara asing lainnya. Bendera Persekutuan Tanah Melayu telah dinaikkan dengan iringan Lagu Kebangsaan Negaraku yang buat pertama kalinya diperdengarkan secara rasmi dalam sebuah negara baru. Diikuti pula selepas itu dengan seruan azan oleh tokoh agama Islam iaitu Datuk Hassan Azhari sebagai simbolik lahirnya sebuah negara baru dimana Islam, merupakan agama rasmiPersekutuan Tanah Melayu dan tembakan meriam seratus satu das

Wednesday, May 16, 2012

Like a giant sleeping dragon, the dark green ridges of Tioman Island rise up above the waters of the South China Sea. On closer inspection, it becomes clear that the dragon’s dark green scales are in fact giant trees and impenetrable jungle; that the grey claws are giant granite boulders and that the dragon’s horns are twin peaks with smooth, straight cliffs, surrounded with swirls of mist.
The dragon-like appearance of Tioman Island is at the root of a legend surrounding its origin: A dragon princess from China was flying to her prince in Singapore and stopped to rest in these calm, warm waters. Enamoured by the beauty of the area, and the waves lapping at her sides, she discontinued her journey and took the form of an island.
The natural beauty of the island is its biggest attraction. Lush tropical jungle covers about 12,000 hectares of the island and countless mountain streams and waterfalls sustain the many protected species of mammals and birds. The waters around the island are filled with corals of all shapes and colours and home to a vast diversity of sea creatures, including two species of marine turtle. There are a few excellent beaches on Tioman, and these curves of golden sand are usually tucked away at the edges of villages or fronting one of the many resorts.

Sunday, April 15, 2012

Pembelajaran On9 merupakan pembelajaran yang semakin popular dewasa ini. Lebih mengutamakan kepada minat pelajar dalam ICT. Klip video ini dirakamkan di SMK Raja Muda Musa bestari jaya oleh cikgu Hamdan Bin Idris . Pelajar sedang mendengar pengajaran dari Cikgu Basori dari SMK Tunku Abdul Rahman Putra Sabak Bernam berjarak 80 km.

Kelebihan Perisian Sumber Terbuka

Tiada paksaan untuk menaiktarafkan sesuatu perisian Pembekal bagi perisian berbayar perlu untuk mengekalkan imbuhan pendapatan mereka. Dengan menjual satu produk kepada pelanggan adalah tidak berbaloi. Mereka mengkehendaki pelanggan sentiasa membeli dalam meningkatkan tahap kualiti produk dan menambah ciri-ciri baru. Tetapi mereka yg menghasilkan perisian sumber terbuka kebiasaannya tidak begitu. Contohnya: • Sistem pengoperasian lama bagi Microsoft yang sudah tamat tempoh akan kehilangan support, penyelesaiannya hanya dengan menaiktaraf sistem tersebut: http://www.ther...e/21981.html

Kos efektif Perisian Sumber Terbuka selalunya datang dengan kos yang percuma. Ini membantu syarikat dan seterusnya negara untuk menggunakannya.

Lebih selamat Disebabkan kod sumber adalah terbuka, lebih ramai yang memeriksa kod sumber dan dengan itu lebih banyak kesilapan dijumpai dan dibetulkan. Hasil terakhir yang diperolehi akan lebih selamat dibandingkan dengan kod sumber tertutup bagi kod sumber yang sama.

Linux Istilah Linux atau GNU/Linux (GNU) juga digunakan bagi merujuk kepada keseluruhan edaran Linux(Linux distribution), yang selalunya disertakan perisian-perisian lain sekali dengan Sistem Pengoperasian. Contoh-contoh perisian adalah seperti Pelayan Web, Bahasa Pengaturcaraan, Pangkalan Data(database), Persekitaran Desktop(Desktop environment) (seperti GNOME dan KDE), dan suite pejabat(office suite) seperti Edaran-edaran Linux telah mengalami pertumbuhan yang pesat dari segi kepopularan, sehingga lebih popular daripada versi UNIX yang propritari(proprietary) dan mula mencabar dominasi Microsoft Windows dalam sesetengah perkara.

Kini Linux telah mendapat sokongan daripada syarikat-syarikat besar seperti IBM, dan Hewlett-Packard. Para penganalisa menujukan kejayaannya ini disebabkan ia tidak bergantung kepada vendor(vendor-independence), kos perkakasan yang rendah, dan kepantasannya berbanding versi UNIX proprietari, serta faktor keselamatan dan kestabilannya berbanding dengan Microsoft Windows. Ciri-ciri ini juga menjadi bukti kepada keberkesanan model pembangunan sumber terbuka.

Linux merupakan asas kepada kombinasi perisian-pelayan LAMP, kependekan daripada Linux, Apache, MySQL, Perl/PHP,Python. LAMP telah mencapai kepopularan yang luas di kalangan pembangun Web.


Sumber terbuka merujuk kepada beberapa prinsip dan amalan tertentu yang menggalakkan akses kepada reka bentuk dan proses pengeluaran barangan. Istilah ini biasanya digunakan pada kod sumber bagi sesebuah perisian yang boleh dilihat dan diubah secara bebas oleh orang ramai tanpa sebarang sekatan undang-undang harta intelek. Amalan ini membolehkan pengguna membangunkan perisian tersebut melalui sumbangan individu ataupun kerjasama orang ramai.

Sumber terbuka tidak sahaja bermaksud akses kepada kod sumber. Terma pengedaran bagi perisian sumber terbuka harus menepati kriteria-kriteria berikut:

1. Pengedaran Semula Bebas

Lesen tersebut tidak menghadkan mana-mana pihak dari menjual atau memberi perisian sebagai komponen daripada satu edaran perisian lengkap yang mengandungi aturcara dari pelbagai sumber. Lesen ini tidak memerlukan sebarang royalti atau lain-lain bayaran bagi penjualan tertentu.

2. Kod Sumber

Aturcara tersebut perlu mengandungi kod sumber, dan membolehkan pengedaran kod sumber serta pengedaran dalam bentuk kompil. Dimana sesetengah bentuk produk tidak diedarkan bersama kod sumber, harus terdapat satu cara yang diketahui ramai bagi mendapatkan kod sumber pada kos reproduksi berpatutan atau boleh dimuat turunkan melalui Internet tanpa sebarang bayaran.

Kod sumber haruslah menjadi bentuk utama seorang pengaturcara membuat pindaan terhadap sesuatu aturcara. Kod sumber yang sengaja mengelirukan tidak dibenarkan. Bentuk pertengahan seperti output prapemproses atau penterjemah tidak dibenarkan.

3. Kerja Bersumber

Lesen tersebut harus membenarkan modifikasi serta kerja bersumber dan perlu membenarkan ia diedarkan dibawah terma yang sama dengan lesen perisian asal.

4. Keutuhan Kod Pencipta Kod Sumber

Lesen tersebut boleh menghadkan kod sumber daripada diedarkan dalam bentuk berpinda hanya jika lesen tersebut membenarkan pengedaran fail tampung bersama kod sumber dengan tujuan meminda aturcara tersebut pada masa pembuatan.

Lesen tersebut perlu secara jelas membenarkan edaran perisian yang dibangunkan dari kod sumber yang telah dipinda. Lesen tersebut boleh menghendaki kerja bersumber menggunakan nama yang lain atau nombor versi yang lain daripada perisian asal.

5. Tiada Diskriminisasi Terhadap Seseorang Atau Kumpulan

Lesen tersebut tidak boleh mendiskriminisasi terhadap seseorang atau sekumpulan orang.

6. Tiada Diskriminasi Terhadap Usaha Bidang Lain

Lesen tersebut tidak boleh menghalang sesiapa lain daripada mengguna-semula aturcara tersebut bagi sebarang usaha dalam bidang lain.

Sebagai contoh, lesen tersebut tidak boleh melarang sesiapa daripada menggunakan aturcara dalam bidang perniagaan ataupun digunakan dalam kajian genetik.

7. Pengedaran Lesen

Hak yang dikaitkan dengan aturcara harus bersabit kepada sesiapa yang mengedar semula aturcara tersebut tanpa perlu dikeluarkan lesen tambahan.

8. Lesen Tidak Boleh Khusus Kepada Satu Produk

Hak yang dikaitkan dengan aturcara tidak boleh bergantung kepada aturcara tersebut sebagai sebahagian daripada distribusi perisian tertentu.

Jika aturcara ini diekstrak daripada distribusi tersebut atau digunakan atau diedarkan dibawah terma lesen aturcara tersebut, semua pihak yang mana aturcara itu telah diedarkan harus mempunyai hak yang sama dengan mereka yang mendapat hak bersamaan edaran aturcara asal.

9. Lesen Tidak Boleh Menghadkan Perisian Yang Lain

Lesen tersebut tidak boleh meletakkan larangan kepada perisian lain yang diedarkan bersama perisian asal. Sebagai contoh, lesen tersebut tidak boleh menghadkan bahawa aturcara yang lain diedarkan diatas medium sama harus juga perisian sumber terbuka.

Saturday, April 14, 2012

10 top aditing video software

10 Software Edit Video Terbaik

Korang pernah edit video tak?Selalunya edit video guna software apa? Sebelum-sebelum ni saya guna software yang dah sedia ada dalam komputer je iaitu
Windows Movie Makeruntuk edit video. Selalunya saya guna software ni nak buat montaj samada dalam bentuk gambar ataupun video. Ada banyak software edit video di internet. Tapi pilih la yang bersesuaian dengan spec(spesifikasi) komputer sebab software video editor ni selalunya perlukan spec yang agak tinggi. Di bawah ni merupakan antara software edit video terbaik selain Windows Movie Maker yang agak simple tu:


3. PinnacleStudio12Plus
Adobe Premier Elements

5. XilisoftVideoEditor

Antara 10 software edit video kat atas ni saya lebih suka gunakan Power Director. Saya try guna software ni masa belajar buat video untuk subjek Project Management dulu. Berbanding dengan Windows Movie Maker, Power Director ni lebih banyak fungsi tambahan seperti boleh tambah efek khas yang menarik selain support format Blue-Ray dengan AVCHD. Lepas guna software Power Director ni saya terus tak guna Windows Movie Maker sebab Power Director lebih mudah tambah pulak dengan banyak efek khas. Korang boleh cuba semua software yang mana kat atas tu sebab semuanya best dan terbaik untuk edit video bagi cantik-cantik sebelum upload dalam Youtube ataupun Facebook.


Semangat Merdeka Jalur Gemilang

Soal Jawab ICT